Nalewka kresowa (lipa z miodem)

Nalewka kresowa  jest typową wiosenno-kwiatową nalewką. Robimy ją w dwóch etapach.

Składniki:

Miodówka:

  • 0,5 l wody
  • 2 goździki
  • 0,5 l miodu
  • o,5 l spirytusu 95%

Nalewka:

  • miodówka
  • 1 i 1/2 szklanki kwiatów lipy
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny

Miodówkę przygotowuje się na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia  lipy. Zagotować wodę z goździkami, przestudzić, dodać miód i dokładnie wymieszać. Do ciepłego syropu wlać spirytus,wymieszać i wlać do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.

Kwiaty lipy włożyć do miodówki. Zostawić na dwa tygodnie. Następnie wlać sok z cytryny i włożyć skórkę cytrynową oczyszczoną z albedo i sparzoną. Odstawić na tydzień. Nalew zlać, kwiaty starannie odcisnąć, płyny połączyć. Odstawić na 6 miesięcy. Kolor nalewki uzależniony jest o koloru użytego miodu. Lipa z miodem to doskonała nalewka na przeziębienie, kaszel i nieżyty górnych dróg oddechowych.

Przepis D. Bartosz-Czuby „Nalewki i likiery”Nalewka kresowa

Nalewka kresowa z kwiatów lipy

Zapraszam na mojego Foto-Bloga.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka kresowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

One Response to “Nalewka kresowa (lipa z miodem)

  • POLECAM surowy kisiel z kwiatów lipy , na zdrowie i rewelacyjny w smaku : oderwane kwiatki i pączki zblendować z sokiem z cytryny i miodem , proporcje na oko i smak , najlepiej gdy sok z cytryny przykryje lipę , powstaje autentyczny kisiel . Prawdziwy eliksir zdrowia, żadnego gotowania niszczącego witaminy i enzymy .

Dodaj komentarz