Lipóweczka

Lipóweczka składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki kwiatów lipy
  • 0,75 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l miodu – najlepiej lipowego
  • sok z 1/2 cytryny

Spirytus wymieszać a wodą i odstawić na jeden dzień. Kwiaty lipy włożyć do słoja, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni z dala od słońca, od czasu do czasu poruszać słojem. Nalew zlać, a kwiaty mocno odcisnąć, płyny połączyć. Dodać miód i sok z cytryny, odstawić na 3 miesiące.  Przez pierwsze 2 tygodnie poruszać słojem, żeby miód się rozpuścił. Klarowna nalewkę zlać z nad osadu, osad przefiltrować, płyny połączyć i odstawić na 6 miesięcy. Lipóweczka to doskonała nalewka w okresie jesiennych i zimowych chłodów.

Przepis D. Bartosz-Czuba „Nalewki i likiery”

LipóweczkaLipóweczka

źródło wrzosowakraina.pl

Zapraszam na forum o historii Gdyni

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Lipóweczka - na kwiatach lipy
Data publikacji
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz