Kalmusówka (Ajerówka)

Kalmusówka składniki:

  • 15 dag świeżego kłącza tataraku lub 7 dag suszonego
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 5 owoców kardamonu
  • 1 l alkoholu 40%

Składniki włożyć do słoja, zalać alkoholem. Zostawić na 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsać słojem. Nalew zlać, osad przefiltrować, płyny połączyć i odstawić na 4 miesiące.

Nalewka ta jest wytrawna, barwy zielonkawobrunatnej, o smaku korzennym i gorzkawym. Doskonała jako aperitif. Nalewkę można posłodzić cukrem lub miodem.

Przepis z książki D. Bartosz-Czuby „Nalewki i likier

KalmusówkaKalmusówka

Według poradnika rolnika kłącza tataraku najlepiej jest zbierać od późnej wiosny do wczesnej jesieni, wiec jest sporo czasu aby wybrać się nad jakieś czyste jeziorko.

Zapraszam na forum poświęcone historii Gdyni.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Kalmusówka z kłączy tataraku
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

2 komentarze to “Kalmusówka (Ajerówka)

  • Czy ma ktoś wiedzę na temat właściwości zdrowotnych Kalmusówki? będę wdzięczny za informację, pozdrawiam Janusz

  • Nalewka ztataraku przeciwdziała niestrawności, wzmacnia apetyt, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Jest dobra na układ nerwowy. Aktywizuje także pracę mózgu.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.