Wódka piołunówka

Wódka piołunówka
wódka piołunówkaGarść świeżego piołunu wrzucić do 1 litra spirytusu rozcieńczonego 1/4 częścią przegotowanej zimnej wody i postawić w cieple na tydzień. Zrobić syrop z 1/2 kg cukru i 1/2 litra wody, wyszumować i do gorącego wlać naciągnięty piołunem spirytus, wymieszać dobrze, przefiltrować i nalać do butelek.

piołun

Wódka piołunówka

Bylica piołun (Artemisia absinthium L.), zwyczajowo nazywana także piołunem, psią rutą, absyntem, wermutem, bielicą piołunem – gatunek rośliny z rodziny astrowatych (Asteraceae Dum.). Piołun jest szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej. Występuje naturalnie na terenie Europy, Azji oraz Północnej Afryki. Jako gatunek zawleczony rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie w innych rejonach. Po odkryciu Ameryki został tam zawleczony jako roślina uprawiana w celach leczniczych, gdzie zaczął się rozprzestrzeniać samorzutnie. Obecnie można go spotkać w stanie dzikim w Ameryce Północnej oraz Centralnej. W niektórych regionach Polski jest pospolity.

źródłoWikipedia

Masz stronę – zacznij na niej zarabiać

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Piołunówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

Dodaj komentarz