Wódka piołunówka

Wódka piołunówka
wódka piołunówkaGarść świeżego piołunu wrzucić do 1 litra spirytusu rozcieńczonego 1/4 częścią przegotowanej zimnej wody i postawić w cieple na tydzień. Zrobić syrop z 1/2 kg cukru i 1/2 litra wody, wyszumować i do gorącego wlać naciągnięty piołunem spirytus, wymieszać dobrze, przefiltrować i nalać do butelek.

piołun

Wódka piołunówka

Bylica piołun (Artemisia absinthium L.), zwyczajowo nazywana także piołunem, psią rutą, absyntem, wermutem, bielicą piołunem – gatunek rośliny z rodziny astrowatych (Asteraceae Dum.). Piołun jest szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej. Występuje naturalnie na terenie Europy, Azji oraz Północnej Afryki. Jako gatunek zawleczony rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie w innych rejonach. Po odkryciu Ameryki został tam zawleczony jako roślina uprawiana w celach leczniczych, gdzie zaczął się rozprzestrzeniać samorzutnie. Obecnie można go spotkać w stanie dzikim w Ameryce Północnej oraz Centralnej. W niektórych regionach Polski jest pospolity.

źródłoWikipedia

Masz stronę – zacznij na niej zarabiać

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Piołunówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.