Miodówka

Miodówka przepis z przedwojennej książki kucharskiej.miodówka1/2 kila miodu lipowego i pół szklanki wody postawić na ogniu do zagotowania, po wyszumowaniu nalać do gorącego jeszcze jeden litr spirytusu, po wystygnięciu nalać do butelek, po kilku dniach miodówka gotowa do picia, oczywista, im dłużej stoi tym lepsza.



Przedwojenna książka ( Praktyczna kuchnia domowa  autorstwa Danuty Wyrybkowskiej wydana w  Żninie w  1936 roku ) z której mam przepis jest w tak tragicznym stanie że postanowiłem ją zeskanować i spisać z niej przepisy dla potomnych. Są tam przepisy nie tylko na nalewki, ale i na wina , obiady, zupy, desery i różne przedwojenne porady kuchenne. Tu jednak zajmę się tylko działem z nalewkami jako że najbardziej pasuje  i do tematyki tej strony.miód

Miodówka



Masz stronę – zarabiaj na niej.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Miodówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)

6 komentarzy to “Miodówka

  • Przepis kiepski! kiedy wlejesz do gorącego wywaru spirytus stracisz SPORO %

  • Zawsze możesz zrobić sobie inchalację 🙂 a tak na poważnie to jest dużo tachkich przepisów na ciepło.

  • Jedni lubią się delektować smakiem, a inni wolą żeby im czerep zryło. Procenty to nie najważniejsza rzecz w nalewkach.

  • To w zasadzie 1/2 kila to jakaś raczej jednostka żeglarska ,a ile miodu?

  • Ja pier.. Panowie zamiast narzekać to ładnie dziękować za przepis ten i każdy inny! Przecież to nie autor blogu to wymyślił tylko autor książki na czego dowód macie piękny skan. Macie wątpliwości to zmodyfikujcie sobie w domu przepis i zobaczcie czy efekt was zadowala. Etanol wrze w 78’C. Poczekaj az zejdzie do np 50’C gdzie nadal bedzie gorace i wtedy zalej spirytusem, ktory szybko zbije dodatkowe stopnie. Dzieki temu zaoszczedzisz cenne % i bedziesz Pan zadowolony. Tylko narzekania..co za kraj.
    A ja dziekuje za przepisy, z wielu juz skorzystalem i efekty są zajebiste.

  • Dzięki Docent za wsparcie 🙂

Dodaj komentarz