Dereniówka

Dereniówka

dereniówka2Gąsiorek lub butelkę napełnić bardzo dojrzałym dereniem, zalać spirytusem tak, aby objął owoc, zakorkować starannie i trzymać miesiąc na słońcu lub w cieple. Potem spirytus zlać i przechować. Zrobić syrop, biorąc dwie szklanki wody na 1 kg cukru, syropem tym zalać dereń pozostały w gąsiorku, zakorkować i trzymać znów miesiąc w cieple. Po upływie tego czasu scedzić słodki płyn i połączyć z poprzednio odlanym. Robić to na zimno, bez żadnego gotowania, które tylko pozbawia nalewkę aromatu. Otrzymamy smaczną dereniówkę.Cornus mas

Dereniówka


Masz  wartościową stronę – zacznij zarabiać, dotyczy także blogów postawionych na blogspocie. Chcesz zwiększyć ruch na swojej stronie ten link jet również dla Ciebie.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Dereniówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz