Wiśniówka zapiekana

Wiśniówka zapiekana – przepiswiśniówka zapiekana1W garnek kamienny nasypać wisien, zasypać połową ich wagi cukru, zalać 45% wódką, tak aby je objęła. Chcąc mieć zapiekankę bardzo mocną, można na 1 litr dodać 1 szklankę spirytusu. Garnka nie nalewać zupełnie pełnego, zakryć pokrywą, zakleić pergaminem i obłożyć gęstym ciastem tak, aby para nie mogła się ulatniać. Wstawić garnek na 12 godz. do pieca po chlebie. Nazajutrz płyn zlać, miazgę owocową przecisnąć przez flanelowy worek i zmieszać oba płyny razem. Pić można zapiekankę zaraz. jest to nalewka dla niecierpliwych.

W dzisiejszych czasach rzadko kto ma piec chlebowy, myślę więc że można wstawić zapiekankę do piekarnika o temperaturze ok. 70°C, a zamiast bawić się w zaklejanie garnka pergaminem i ciastem, możemy zastąpić to szybkowarem.wiśniówka

Wiśniówka zapiekana

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Wiśniówka zapiekana
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

One Response to “Wiśniówka zapiekana

Dodaj komentarz