Wiśniak na miodzie

Wiśniak na miodzie
wiśniak

Na wsi, kto ma dużo wisien i miodu, może zrobić wyborny wiśniak. Mocną dębową beczułkę od wina napełnić dojrzałymi wiśniami, na to nalać lipcowego płynnego miodu. Na 2 litry wisien potrzeba mniej więcej 1 litr miodu. Beczułkę zabić mocno, osmolić czop i wkopać do piasku w piwnicy. Wiśniak może tak stać 2-3 lata, jednak po pięciu miesiącach można go już pić. Alkoholu do wiśniaka dolewać nie potrzeba. Po scedzeniu miodu wiśnie wycisnąć, przefiltrować i oba płyny połączyć.

Beczkę to jeszcze załatwić można, ale  skąd w bloku mam mieć piasek w piwnicy:)beczki w Gdyni 800Skład beczek na Obłużu 1947 r. (moja dzielnica)

Zastanawia mnie ile % takie wiśnie mogą w beczce przefermentować, wyjdzie pewnie takie winko kilkunasto procentowe.

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Wiśniak na miodzie
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz