Wyborna nalewka deserowa (czereśniówka)

Wyborna nalewka deserowa (czereśniówka) :

czereśniówka

Piękne, bardzo dojrzałe, zdrowe, czarne czereśnie wymyć, oberwać ogonki, wydrążyć. Wyspać w gąsior szklany, zalać spirytusem, dając go tyle, aby przykrył czereśnie. Trzymać w zacienionym miejscu 10 dni, po czym zlać w butelki, zakorkować je, zalakować i trzymać w piwnicy kilka miesięcy. Im dłużej stoi, tym jest lepsza. Na taką nalewkę trzeba użyć czereśni z gatunku bardzo słodkich i wybierać jedynie najdojrzalsze.

Atu moja już odstana, czereśnie były zalane 70% roztworem, moc i słodkość jest w sam raz 🙂

Wyborna nalewka deserowa - czereśniówka czereśniówka czereśniówka

Wyborna nalewka deserowa (czereśniówka)

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.

Masz bloga – zacznij na min zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Wyborna nalewka deserowa - czereśniówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz