Wódka pieprzówka

Wódka pieprzówka przepis :pieprzówka

Do jednego litra wódki wsypać 20 ziaren pieprzu gorzkiego (ziela). Postawić tydzień w cieple i już gotowa do użycia. Pieprzu nie potrzeba wyrzucać. Wódka ta jest bardzo dobra przy zaburzeniach i przeziębieniach żołądka.

Pieprz gorzki to ziele angielskie, zwane kiedyś także pieprzem angielskim, pieprzem pachnącym, pieprzem goździkowym.Wódka pieprzówka

Wódka  pieprzówka

Ziele angielskie

Kolor owoców jest czerwono-brunatny. Zawierają dużo olejków eterycznych nadających im aromatyczny zapach i ostry, gorzki smak. Zapach jest dość słaby, nieco przypomina zapach goździków z dodatkiem zapachu kwiatowego. Ziele angielskie ułatwia wchłanianie selenu, witamin B oraz beta-karotenu. Należy jednak spożywać je z umiarkowaniem, spożycie większych ilości (dotyczy to zresztą większości przypraw) jest szkodliwe i powoduje zaburzenia pokarmowe.

Najczęściej używane jest do przyprawiania wędlin, marynat, konserw, zup, a także ogórków konserwowych i różnego rodzaju sałatek warzywnych i kompotów owocowych.

W mniejszym stopniu używa się go do przyprawiania kremów, ciast, naleśników, niektórych likierów i wòdek.

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Wódka pieprzówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Dodaj komentarz