Nalewka z żurawin

Nalewka z żurawin :

Nalewka z żurawinUżywa się na nią dobrze przemarzniętych żurawin, a więc nastawia się ją zimą. Zalane spirytusem żurawiny trzyma się w dobrym cieple, najlepiej niedaleko blachy kuchennej. Po dwóch tygodniach płyn się zlewa, żurawiny pozostałe uciera się wałkiem w misce, wyciska przez worek flanelowy, płyn ten filtruje, łączy razem oba płyny i zaprawia syropem cukrowym. Ponieważ żurawiny własnego zapachu nie posiadają, dobrze jest na każdą butelkę dodać kroplę olejku migdałowego, wlewając olejek do gorącego syropu. Olejek wlany do spirytusu mógłby zmącić nalewkę.

Ciekawostką jest to że kiedyś  pisało się „żórawina” tak jak jedna wieś w Polsce.

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.nalewka z żurawin

Nalewka z żurawin

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka z żurawin
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz