Ajerkoniak – Likier żółtkowy

Ajerkoniak – Likier żółtkowy : przepis
ajerkoniak

Cztery żółtka oddzielić najdokładniej od białek i ubić mocno z 40 deka cukru -pudru. Zagotować trzy czwarte szklanki dobrego mleka i z gorącym zmieszać ubite żółtka, następnie ubijać trzepaczką tak długo, aż się zrobi piana. Zmieszać szklankę spirytusu, pół szklanki koniaku i trzy czwarte szklanki wody przegotowanej. Zlać wszystko razem, nalać do butelek i zakorkować mocno.

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej Danuty Wyrybkowskiej „Praktyczna kuchnia domowa” Żnin 1937-38. Książka jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli kożystać z przepisów.

ajerkoniak

Ajerkoniak – Likier żółtkowy

Można ròwnież poeksperymentować że smakiem dodając wanilię, kakao, czekoladę, czy mleczko kokosowe.



Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Ajerkoniak - Likier żółtkowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Dodaj komentarz