Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy
likier pomarańczowy

Skrajać jak najcieniej skórkę z 3-5 pomarańcz, wycisnąć sok z tych pomarańcz. Pomarańcze winny być malinowe, bo dają ładniejszy kolor. Sok dobrać taką ilością wody, aby razem był litr. Dodać 75 deka cukru i dwie łyżki syropu ziemniaczanego. Ugotować syrop, uważając, aby nie wykipiał. Syrop przecedzić przez watkę, aby usunąć skórkę, po czym do gorącego wlać 1 litr spirytusu. Przykryć płótnem, aby likier nie stracił aromatu, a para nie wchodziła do rondla. Gdy likier wystygnie, butelkować. Im likier dłużej stoi, tym lepszy.

 

Syrop ziemniaczany (glukozowy) nie jest dostępny w sprzedaży detalicznej, ale używany jest do produkcji sztucznych miodów, galaretek i wypieków. Można więc poprosić o małą ilość u jakiegoś pobliskiego cukiernika.Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier pomarańczowy
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

2 komentarze to “Likier pomarańczowy

Dodaj komentarz