Likier morelowy

Likier morelowy : przepis
likier morelowy1

likier morelowy2

Likier morelowy

Oczyszczone morele pokrajać na małe kawałki, kilkanaście pestek utłuc i ziarna włożyć razem z owocem do gąsiora. Gąsior zapełnić owocami do połowy, zalać do pełna spirytusem 96% i postawić na słońcu. Po miesiącu spirytus zlać, a owoce wycisnąć przez flanelowy worek.
na 1 litr spirytusu zrobić syrop z 75 deka cukru, 1 łyżki syropu ziemniaczanego i 2-3 szklanek wody. Do gorącego syropu wlać spirytus, przykrywając garnek muślinem, aby aromat nie ulatniał się. Aby lepiej likier sklarować wsypujemy 1 łyżeczkę soli cytrynowej i zabarwiamy karminem roślinnym na jasno ponsowy (teraz pąsowy) kolor (karmin używamy w cukiernictwie).
Likier ten może doskonale zastąpić kupiony, jako likier deserowy, jako przyprawa do kruszonki i dodatek do sałatek owocowych.
Angielski likier morelowy różni się tym od francuskiego, że trzymamy go co najmniej rok na owocach, dodajemy więcej tłuczonych pestek. Ciemny kolor otrzymamy przez długie stanie spirytusu na owocach, ewentualnie przez dodanie karmelu. – Cukru starczy na ten likier 1/2 kg na 1 litr spirytusu.likier morelowy

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier morelowy
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz