Likier kawowy

Likier kawowy przepis :
likier kawowy

20 deka świeżo palonej kawy zalać 1 litrem spirytusu, postawić na kilka dni na słońcu lub w cieple. Po kilku dniach spirytus zlać i zaprawić syropem z cukru 60 deka, biorąc po połowie spirytusu i syropu. Likier ten ma kolor jasno-złoty i świetny aromat, jeśli kawa była naprawdę świeżo palona i w wysokim gatunku
Chcąc robić likier ciemny, mielimy kawę i gotujemy ze szklanką wody (bez cykorii). Zmieszać spirytus z gorącym syropem pół na pół i na końcu wlać kawę. Dla gęstości można dodać syropu ziemniaczanego, przy gotowaniu syropu z cukru i kto lubi kawałek wanilii, którą należy usunąć przed wlaniem spirytusu. Dla lepszego sklarowania dodać trochę (na końcu noża) kwasu cytrynowego. Ostudzić w rondlu, przykrytym miękkim płótnem i po wystygnięciu butelkować.

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli kożystać z przepisów.Likier kawowy

Likier kawowy

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier kawowy
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz