Likier cytrynowy

Likier cytrynowy przepis
likier cytrynowy

Skórkę z 3 cytryn skrajać bardzo cienko, wycisnąć sok, dodać ½ kg – 75 dkg cukru i 1-2 łyżek syropu ziemniaczanego. Gotując z 1 litrem wody, uważać, aby nie wyciekło; syrop ziemniaczany w połączeniu z sokiem owocowym mocno się burzy. Przecedzić przez watę. Rozgrzać jeszcze raz mocno i wlać 1 litr spirytusu, po wystygnięciu zbutelkować.
Kto lubi mniej słodki i mniej gęsty likier starczy cukru ½ kg i 1 łyżka syropu ziemniaczanego.likier cytrynowy

Likier cytrynowy

Syrop ziemniaczany (glukozowy) nie jest dostępny w sprzedaży detalicznej, ale używany jest do produkcji sztucznych miodów, galaretek i wypieków. Można więc poprosić o małą ilość u jakiegoś pobliskiego cukiernika.

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Likier cytrynowy
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz