Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa przepis:

Nalewka truskawkowa

Chcąc otrzymać smaczną i aromatyczną nalewkę, należy wziąć owoce niezbyt duże z jednej strony rumiane, z drugiej białe lub zielone. Takie właśnie truskawki dają wyborną nalewkę. Nasypać 2/3 gąsiora truskawkami, zalać do pełna wódką i postawić zakorkowaną na trzy dni na słoneczne okno, codziennie odwracając, zasypać cukrem (40 deka cukru na 1 litr zlanego płynu). Dalej trzymać na słońcu, aż się cukier rozpuści, po czym truskawki wycisnąć i oba płyny zmieszać i butelkować.

Nalewka truskawkowa

Oto moja nalewka truskawkowa z powyższego przepisu, może nie w gąsiorze, ale na próbę robię w litrowej butelce.  Butelkę zapełniłem w 2/3 truskawkami i zalałem rozrobionym spirytusem do 45%. Zdjęcie zaraz po zalaniu.

Po trzech dniach truskawki zabarwiły alkohol na ładny kolorek, ale poczekam  tydzień zanim zasypię cukrem.

Truskaweczki oddały kolorek i bledziutkie zostały zasypane cukrem, teraz czekać aż cały się rozpuści.

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.

Zapraszam na stronę z ręcznie robionymi Kartkami

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka truskawkowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Trackbacks & Pings

Dodaj komentarz