Likier benedyktynka

Likier benedyktynka :

likier benedyktynka

1/4 kilo korzenia dzięgielu, świeżo wykopanego, oczyszczonego, pokrajanego w kostkę, lub 5 deka suszonego, 8 gorzkich pomarańczek lub skórkę z pięciu pomarańcz cienko skrojoną, cztery strączki wyłuskanego kardamonu i małą laskę cynamonu. Nalać to litrem spirytusu i 2 szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Postawić na miesiąc na słońcu, po czym zlać, korzenie mocno wycisnąć. Ugotować syrop z 70 deka cukru i 20 deka syropu ziemniaczanego i do gorącego jeszcze wlać spirytus. Nakryć płótnem, a gdy wystygnie pozlewać do butelek. Przed piciem winien kilka miesięcy stać.

likier benedyktynka

Likier benedyktynka

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.

Masz bloga –zacznij na nim zarabiać .

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
likier-„benedyktynka
Data publikacji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz