Nalewka wyborna dla pań (przedwojenna)

Nalewka wyborna dla pań :Nalewka wyborna dla pańW duży gąsior wlać 2 litry spirytusu i wsypać weń kolejno w miarę jak dojrzewają, po szklance truskawek ananasowych, poziomek leśnych, malin, wisien, 2 garście róży centyfolii, szklankę lubaszek, renklod, gruszek drobno pokrajanych, ananasowego melona i szklankę soku z malinowych pomarańcz. Zamiast soku z pomarańcz, można dołożyć cytryny, w plastry bez pestek. Wszystkich szklanek owocu winno być mniej więcej 15 szklanek. Po miesiącu (od dodania ostatniego owocu) nalewkę zlać, resztę wycisnąć przez worek. Na 1 litr nalewki dodać 1/2 kg cukru, pozostawić gąsior w cieple, potrząsając często. Gdy się cukier dokładnie rozpuści, nalewkę zbutelkować, używając dopiero po 10 miesiącach.
Przepis ten przypomina bardzo Ratafię którą też tworzymy w miarę dojrzewania owoców.roznorodne-owoce-talerz1

Nalewka wyborna dla pań

Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka wyborna dla pań
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz