Nalewka Wiśniowa (przedwojenna)

Nalewka Wiśniowa
Zamieszczam pierwszy przepis z pożyczonej, przedwojennej książki kucharskiej (z tego co z niej zostało) na nalewkę wiśniową.nalewka wiśniowa
5 kg dojrzałych wiśni czarnych oczyścić z ogonków, umyć w zimnej wodzie, włożyć do dużej butelki szklanej, tak, aby dwie trzecie części jej napełnić, zalać 6 litrami czystego spirytusu, zakorkować i przez dwa tygodnie zostawić w spokoju. Potem zlać wódkę, do wiśni wsypać 2 kg cukru i znów nalać wódką, ale wystarczy 45%., niech postoi jak pierwsza. Po tym czasie obie wódki zmieszać, zlać w butelki, zakorkować i postawić w piwnicy.wisniak

Nalewka Wiśniowa

Nie wiem jakiej mocy spirytus sprzedawano przed wojną, pierwszy nalew proponuję zrobić z 70%  spirytusu. Jak widać,kiedyś butelki były duże, kiedy 5 kg wiśni zajmowało 2/3 pojemności butelki :), a nalewki też robiono w odpowiednich ilościach. Jak wiadomo im dłużej w tej piwnicy pozostanie tym lepiej.



Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka Wiśniowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz