Nalewka na suszonych śliwkach (przedwojenna)

Nalewka na suszonych śliwkach

Suszonych śliwek wziąć tyle, aby zapełnić pół butelki, w której chcemy robić wódkę; wypłukać je i utłuc w moździerzu tak, aby rozbić pestki, włożyć w butelkę, zalać wódką 45 proc., niech postoi trzy tygodnie. Potem zlać, przefiltrować i przechowywać w butelkach. Czym starsza, tym lepsza.

Nalewka na suszonych śliwkach
Nalewka na suszonych śliwkach

Śliwki suszone są pod pewnymi względami znacznie cenniejsze niż świeże. Ich susz jest bowiem pięciokrotnie bogatszym źródłem witaminy A i błonnika niż świeże owoce. Ze względu na wyjątkowe bogactwo żelaza oraz fosforu suszone śliwki są zalecane wegetarianom. Znane są też ze swoich właściwości przeczyszczających. Systematyczne jedzenie 3 suszonych śliwek dziennie lub picie szklanki kompotu z suszu, albo kieliszka nalewki ureguluje pracę przewodu pokarmowego. Dzieje się tak dzięki dużej zawartości substancji balastowych, czyli pektyn.
Potrzebujesz ręcznie robionej kartki na ważną okoliczność zapraszamy na bloga „Papierowe wariacje Asiola”

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka na suszonych śliwkach
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz