Nalewka Malinowa (przedwojenna)

Nalewka Malinowa :

Nalewka MalinowaRobi się ją tak samo, jak wiśniową, tylko należy wziąć wódkę 45 proc. i jeden raz nalewać. Nie potrzebuje też tak długo naciągać, wystarczy tydzień.nalewka malinowa

Nalewka malinowa

malinowa
Owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo delikatne i łatwo się gniotą, puszczają sok, zlepiają i pleśnieją. Zbierać je więc trzeba ostrożnie, podczas suchej pogody do płaskich łubianek i szybko suszyć lub przetwarzać na syrop lub nalewkę. Prawidłowo wysuszone maliny powinny zachować naturalną barwę i przyjemny zapach.Liście malin można zbierać wiosną i przez całe lato – powinny być zdrowe, bez plam, młode, ale już dobrze wyrośnięte.

Napar z owoców malin
2 łyżki suszonych malin zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu podczas przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli – gdy chorobie towarzyszy gorączka.

Napar z liści malin
Łyżkę liści malin zalej 1/2 szklanki wrzątku i pod przykryciem odstaw do naciągnięcia na 15 minut. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżycie żołądka i jelit, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można też stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.


Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka Malinowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

Dodaj komentarz