Nalewka Malinowa (przedwojenna)

Nalewka Malinowa :

Nalewka MalinowaRobi się ją tak samo, jak wiśniową, tylko należy wziąć wódkę 45 proc. i jeden raz nalewać. Nie potrzebuje też tak długo naciągać, wystarczy tydzień.nalewka malinowa

Nalewka malinowa

malinowa
Owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo delikatne i łatwo się gniotą, puszczają sok, zlepiają i pleśnieją. Zbierać je więc trzeba ostrożnie, podczas suchej pogody do płaskich łubianek i szybko suszyć lub przetwarzać na syrop lub nalewkę. Prawidłowo wysuszone maliny powinny zachować naturalną barwę i przyjemny zapach.Liście malin można zbierać wiosną i przez całe lato – powinny być zdrowe, bez plam, młode, ale już dobrze wyrośnięte.

Napar z owoców malin
2 łyżki suszonych malin zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu podczas przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli – gdy chorobie towarzyszy gorączka.

Napar z liści malin
Łyżkę liści malin zalej 1/2 szklanki wrzątku i pod przykryciem odstaw do naciągnięcia na 15 minut. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżycie żołądka i jelit, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można też stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.


Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka Malinowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 14 Review(s)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.