Nalewka gorzka

Nalewka gorzka :

nalewka gorzkaSkórek pomarańczowych, rozbitych w moździerzu, nasypać w butelkę tyle, by zapełnić ją do połowy, dodać trochę cynamonu, parę goździków, zalać to spirytusem, niech postoi cztery tygodnie; potem zlać, przefiltrować i używać jako przyprawę do wódki. Dobra na ból żołądka.nalewka gorzka

Nalewka gorzka – skórka pomarańczy

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.

Skórka z pomarańczy znana jest jako naturalny środek stosowany w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, w tym niestrawności. Jest nieoceniona dzięki zawartości błonnika pokarmowego, który pomaga uregulować rytm wypróżnień. Miąższ nie jest już taki skuteczny. W 100 gramach zawiera on bowiem ok. 1,9 g błonnika. W takiej samej ilości skórki pomarańczowej jest go 10,6 g. Niweluje zaparcia i wzdęcia, ale zapobiega także powstawaniu chorób dolnego odcinka układu pokarmowego m.in. zespołu jelita drażliwego. Dodatkowo zawarty w skórce d-limonen łagodzi objawy zgagi i poprawia trawienie.
Masz bloga –zacznij na nim zarabiać .

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka gorzka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Dodaj komentarz