Mandarynówka

Mandarynówka przepis z przedwojenne książki kucharskiej:

mandarynówkaMandarynówka

Suszyć skórkę żółtą, cienko obraną z mandarynek; 25 g suszonej skórki zalać pół litrem spirytusu trzymać na słońcu lub w cieple przez dwie doby, potem zlać nalewkę do innej butelki. Ugotować w większym rondlu syrop z 20 deka cukru i jednej czwartej litra wody i zmieszać z nalewką, lejąc nie syrop do wódki, lecz wódkę po trochu, mieszając dobrze, do gorącego syropu. Zlać do butelki. Używać można zaraz.

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli kożystać z przepisów.b87989f91e44caf3fe98d2b5c14909e4

Zapraszam na bloga o Gdyńskim Modernizmie.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Mandarynówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Dodaj komentarz