Ałyczówka mleczna

Ałyczówka mleczna składniki:

1 litr owocòw ałyczy lub mirabelek bez pestek

1 litr spirytusu 95%

1 litr mleka 3,2%

75 dag cukru

0,25 litra wody

Pierwszy raz robiłem tą nalewkę, bo jakoś połączenie spirytusu z mlekiem było dla mnie dość dziwne i do tej pory nie próbowałem takich wynalazków. Jak zrobić – umyte śliwki wypestkować, odmierzyć litr i wsypać do słoja. W wodzie rozpuścić cukier, wlać do słoja z owocami ałyczy, dolać mleko i wymieszać. Stopniowo wlewać spirytus mieszając cały czas zawartość słoja. Słój zamknąć szczelnie i odstawić z dala od promieni słonecznych na sześć tygodni. Przez pierwsze 3 tygodnie codziennie wstrząsać słojem. Po 6 tygodniach zawartość słoja przefiltrować przez lejek wyłożony tetrą lub płótnem, owoce odsączyć bardzo dokładnie. Przecedzony płyn szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Jak już płyn się sklaruje, zlać go z nad osadu, a osad przefiltrować (ja osadów nie filtruje bo nie dodaje go do nalewek) , płyny połączyć i odstawić na 6 miesięcy do dojrzewania. Nalewka jest słodka i jednocześnie kwaskowa, ma delikatnie złocisty smak. Czasami nalewkę trzeba 3-4 krotnie przefiltrować, dlatego ja sobie odpuszczam filtrowanie osadów żeby mieć mniej roboty. Na zdjęciu jeszcze przed filtrowaniem, wygląda jak zachmurzone niebo o zachodzie słońca. Nalewka zrobiona wg. przepisu z książki „Nalewki i likiery” Danuty Bartosz-Czuby.

AłyczówkaA to już Ałyczówka sklarowana i odstana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMasz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Ałyczówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

3 komentarze to “Ałyczówka mleczna

Trackbacks & Pings

Dodaj komentarz