Śliwkówka bez zasad

Śliwkówka składniki:

  • śliwki węgierki
  • spirytus 95%
  • cukierŚliwkówka

Śliwkówka

Nalewkę Śliwkową robię bez żadnego przepisu i wbrew wszystkim zasadom robienia nalewek. Po prostu do słoja wrzucam dobrze umyte śliwki węgierki, zalewam 95% spirytusem tak aby wszystkie śliwki były zanurzone. Słój szczelnie zakręcam, odstawiam w zacienione miejsce i zapominam o nastawie na jakiś miesiąc (nie wstrząsam, nie zaglądam, nie próbuję ). Po miesiącu lub dłużej, zależy jak mocno zapomniałem, zlewam płyn do butelki, a śliwki zasypuje cukrem tak żeby wszystkie były obtoczone w cukrze. Teraz juz codziennie słojem trzeba wstrząsać aby cukier wyciągnął ze śliwek to najlepsze co w nich zostało. Gdy cały cukier się rozpuści, a śliwki pomarszczą, zlewam syrop i po trochu dolewam do wcześniej zlanego nastawu tak aby nie przesłodzić i żeby nie było za wytrawne. Uwaga przy dosładzaniu próbować po troszeczku, żeby coś zostało :). Jak już w smaku jest OK, wlewamy nalewkę do słoja i czekamy aż się sklaruje. Sklarowaną nalewkę zlewamy delikatnie znad osadu do butelek, zakręcamy i na 6 miesięcy chowamy z dala od łasuchów. Pozostały syrop można dolewać do herbaty, a śliweczki zjeść takie jak są lub zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.

Zapraszam na moją stronę o Gdyńskim modernizmie .

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Śliwkówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

One Response to “Śliwkówka bez zasad

  • Ja tak robię wszystkie owocowe nalewki, tylko dryluję owoce i pestek dorzucam garstkę.

Dodaj komentarz