Nalewka Bakaliowa

Dziś „Nalewka Bakaliowa”

Luty to miesiąc w którym trudno o świeże owoce, może nie trudno ale sami zebrać ich nie możemy. Zawsze można zacząć robić nalewkę na owocach suszonych. A będzie potrzebne:

  • 60 dag bakalii (rodzynki, daktyle, suszone morele, figi,  papaja, jabłka, gruszki, banany itd.)
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 l wody
  • 1,5 l spirytusu
  • 0,5 l alkoholu 30% (przelicznik TU)Nalewka Bakaliowa

Nalewka Bakaliowa

Spirytus zmieszać z wodą i odstawić na dobę. Po 24h bakalie i liście laurowe zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na pięć tygodni. Następnie zlać nalew, a bakalie zalać alkoholem 30% i odstawić na kolejne cztery tygodnie. Zlać nalew i połączyć oba nalewy. Znowu odstawiamy na dwa miesiące. Po tym czasie delikatnie zlać płyn z nad osadu i odstawić na kolejne pół roku.

Kilkumiesięczna nalewka jest delikatna w smaku z lekką nutą słodyczy. Z upływem czasu staje się bardziej wytrawna i po 2 latach ponoć przypomina starkę, nie wiem u mnie tyle nie doczekała 🙂

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka Bakaliowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Dodaj komentarz