Nalewka Bożonarodzeniowa

Dobrym zamiennikiem kompotu z suszu na święta może być nalewka z suszonych bakalii tzw. Nalewka Bożonarodzeniowa
Składniki:

  • 1/2litra spirytusu
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 10dag fig suszonych
  • 10dag daktyli
  • 10dag suszonych śliwek
  • 10dag suszonych moreli
  • 10dag rodzynek
  • 10dag suszonej żurawiny
  • 10dag obranych orzechów włoskich
  • 10dag imbiru ( świeży w plasterkach lub kandyzowany)
  • 1 pomarańcza
  • cynamon, goździki, kardamon
  • 25dag cukru (ja używam brązowego)

Sposób przyrządzenia:
Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. Przefiltrować, rozlać do butelek. Bakalie mogą być użyte do wypieków( piernik kętrzyński + bakalie =pyszotka).nalewka bożonarodzeniowa

Nalewka Bożonarodzeniowa

Oczywiście skład bakalii można sobie co nieco zmodyfikować. Jest to jedna z nalewek z której mniej zlejemy płynu niż wlaliśmy :(. Nalewka ta jest bardzo esencjonalna. Trzeba do niej dużo cierpliwości podczas przecedzania bo jest bardzo mętna przez pokrojone daktyle, ale nasza cierpliwość zostanie wynagrodzona przy wigilijnym stole.
Życzę smacznego.



Zapraszam na bloga gdzie można zobaczyć Ozdoby i Kartki Świąteczne.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Nalewka Bożonarodzeniowa
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

3 komentarze to “Nalewka Bożonarodzeniowa

  • The blog is cool

  • Mniej płynu niż wlaliśmy ale owoce są dobre do ciast.
    Miałam kiedyś przepis na Nalewkę Bożonarodzeniową ale z tą łączy ją tylko termin użycia czyli Boże Narodzenie … może dlatego ją też tak nazwali. W mojej użyte są owoce jagodowe dodawane w miarę jak dojrzeją – ja zaczynam od jagody kamczackiej potem dodaję poziomki … itd. Ma być ile owoców tyle cukru na wierzch dosypywać. Ja na oko na świeżo dodane sypię. Zalewam na początku wódką a potem wzmacniam spirytusem. Dodaję też morele (są potem pyszne) … owoce oczywiście nadają się na ciasto czy do deseru:) Moja nalewka każdego roku jest smakowo inna – to zależy od ilości dodanych owoców.

  • Ja znam podobną pod nazwą ratafia, dodaje się rózne owoce w miarę dojrzewania ogólnie wszystkie nie tylko jagodowe i musze przyznać że była super. Powoli odcedzamy jesienne nalewy i sprawdzamy co dobre a co takie sobie. Zdecydowanie mogę polecić ze śliwek węgierek – nalewka pyszna ale te owoce…

Dodaj komentarz