Cytrynówka z kawą

Cytrynòwka – nalewka cytrynowo-kawowaCytrynòwka

Cytrynòwka

Cytrynówka składniki :

  • 1 cytryna (10 dag)
  • 5 dag świeżo palonej kawy w ziarnach
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/4 laski wanilii
  • 3 rozgniecione ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego
  • 0,75 l czystej wódki 40 %. ( ja zawsze rozrabiam spirytus)

Przyrządzanie :

Starannie umytą cytrynę sparzyć wrzątkiem. Ostrym narzędziem po nakłuwać tak aby wszystkie ziarenka kawy wcisnąć w dziurki.

W jednej łyżeczce wody wymieszać miód. Alkohol ,miód wlać do słoja, włożyć cytrynę,  zamknąć i odstawić  w ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Co 2-3 dni potrząsać słojem. Po tym czasie nalew przecedzić do butelek (cytrynę można lekko odcinać). Po zamknięciu butelki  odstawić w ciemne miejsce do sklarowania. Jak już cały osad osiądzie na dnie, delikatnie zlać nalew znad osadu przy pomocy wężyka, a resztę przesączyć przez lejek z watą bawełnianą lub innym filtrem i odstawić na co najmniej miesiąc. Cytrynówka z kawą ma piękny złocisty kolor, pięknie pachnie i ma oryginalny smak z nutą subtelnej goryczki. Na zdjęciu własnoręcznie ozdobiona butelka przez Asię która idealnie pasuje do tej nalewki.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa nalewki
Cytrynówka
Autor
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas maceracji
Czas dojrzewania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

One Response to “Cytrynówka z kawą

  • Słyszałam o pomarańczowo-kawowej chociaż jeszcze jej nie robiłam. Ten przepis też jest interesujący, pewnie się skuszę na próbę. Polecam też ananasową i wiele innych z książki Z.T.Nowickiego "Domowe piwa,cydry,wina,nalewki,likiery,kremy". Cudowne smaki… Będę tu zaglądać chętnie. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz